Ozan Keysan bio photo

Ozan Keysan

ODTÜ

WWW

Google+

Twitter

LinkedIn

Github

Yeniden Merhaba

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba! Yaklaşık 6 aydır yeni yazı yazamadım ama mazeretim büyük: tezimle boğuşuyordum. Artık rahatladım sayılır ve Asuya Tüyolar’la yeniden ilgilenmeye başlayabilirim.

Yeni Tasarım

Ne zamandır blogu Blogger ve Google’dan kurtarmak istiyordum ancak kafama göre de birşey bulamamıştım. Geçenlerde Github`ın web sitelerini yayınlamak için Github Pages servisini başlattığını görünce aklım çelindi. Böylece blogu ücretsiz, reklamsız ve açık kaynak olarak yayınlamak mümkün oldu. Hem artık sayfa tasarımı daha temiz, daha kullanışlı.

Açık Kaynak

Benim en çok hoşuma giden özelliği, sitenin herşeyinin açık kaynak olarak paylaşabilmesiydi. Mesela, bu sitenin yazılarına açık kaynak olarak aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

Eğer siteye yeni yazı eklemek ya da mevcut yazılara eklemeler yapmak isterseniz, tek yapmanız gereken GitHub’daki dosyalar üstünde değişiklik yapmak, detaylar için hakkında sayfasına göz atabilirsiniz. Yeni yazarları ağırlamaktan memnunıyet duyarız.

Markdown

Blogger’ın yıllardır geliştirilmeyen arayüzü ile yazmak bazen gerçekten eziyete dönüşüyordu. Şu anda site arka planda Jeykll ve Markdown kullanıyor. Böylece blog yazılarını artık düz metin dosyası olarak hazırlayacağım (Markdown hakkında önceden şu yazımızda bahsetmiştik).

Markdown ile içerik ve tasarımı tamanen ayırabiliyorsunuz (tıpkı LaTeX gibi), ayrıca internet yokken metin dosyası üstünde yazımı hazırlayıp Github’a yayınlamak üzere gönderebileceğim.

Markdown’ın bundan sonraki yazılarda işimi kolaylaştıracağını düşündüğüm birçok özelliği var:

Denklemler

Markdown ve MathJax kullanarak doğrudan LaTeX denklemlerini yazının içine gömebiliyorum. Mesela: satır içi denklemler ya da uzun denklemler:

Kodlar

Artık programlama üstüne daha çok yazmak istiyorum. Yeni site Pygments destekliyor. Tüm dillere su adresden ve farklı renk kodlarına Pygments demolar kısmından ulaşabilirsiniz. Birkaç örnek:

LaTeX

\documentclass[12pt]{article}

\title{This is the title}
\author{Author One \\ Author Two}
\date{29 February 2004}

\begin{document}
\maketitle
This is the content of this document.
\end{document} 

Python

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
from __properties__ import WithProperties

class Test(WithProperties):

    def __init__(self):
        self._test = 3

    def get_test(self):
        print 'Getting test'
        return self._test

Matlab

m = zeros(2, 3)   % Creates a 2x3 matrix of zeros
v = ones(1, 3)    % Creates a 1x3 matrix (row vector) of ones
m = eye(3)        % Identity matrix (3x3)

Neyse şimdilik böyle, peki siz yeni tasarımı nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.



comments powered by Disqus