Ozan Keysan bio photo

Ozan Keysan

ODTÜ

WWW

Google+

Twitter

LinkedIn

Github

İngilizce Yazma

Türkçe yazmak bile zaten yeterince zorken, bir de İngilizce ödev, rapor, tez hazırlamak insanın epey vaktini alabiliyor. Yazım hataları, cümle bozuklukları bir yana, istediğinizi ifade edecek cümle kalıplarını bulmakta zorlanıyorsanız internette işinize yarayacak baya kaynak var. Bunlardan benim gözüme çarpanları paylaşacağım.

Can sıkıcı konulardan biri de mesela bu kelime “who” ile mi yoksa “that” ile mi kullanılıyordu şeklindeki ikilemler oluyor.Genelde yaptığım google da tırnak içinde, “people that” “people who” şeklinde arama yapıp hangisinin daha yaygın olduğuna bakmak oluyordu. Ama bunun için kullanışlı bir site var(dı), Phras.in ama artık çalışmıyor malesef.

Ya da mesela yazıda anlamadığınız kısaltmalar ya da terimler varsa, anlamını öğrenmek için google da “define” ön ekiyle aratabilrsiniz. Örneğin: ‘define: PMG’.

Yazım hataları için Word’un eklentisi gayet başarılı ve yaygınca kullanılıyor zaten. Ama eğer maillerinizde imla kontrolü yapmak istiyorsanız, firefox’un birçok eklentisi mevcut. Benim hoşuma gideni(üstelik OpenOffice eklentisi de gayet başarılı) After the Deadline adlı eklenti. Detaylı bilgi almak ve kurmak için ana sayfalarına bakabilirsiniz.

İngilizce için deyimler ve atasözleri sözlüğü diyebileceğimiz bir site de Idiom Dictionary, bir göz atın işinize yarayacak kelimeler bulabilirsiniz.

Thesaurus için gene Word’deki ya da OpenOffice’deki eklentileri kullanabilirsiniz. Ama benim bildiğim en kapsamlılarından birisi thesaurus.com.

En güzel siteyi sona sakladım. Yazı yazarken en çok vakit kaybettiren konulardan biri de uygun cümle kalıplarını bulamamaktan kaynaklanıyor. Bu konudaki eksikliği Manchaster Üniversitesi de görmüş olmalı ki, PHRASE BANK diye bir site hazırlamışlar.

Mesela raporumdaki(tezimdeki) grafiklere değinmek istiyorum diyorsunuz ona göre kalıplar var. Yok efendim, conclusion yapmak istiyorum diyorsunuz ona göre de kalıplar var, örnekleri aşağıda. Sanıyorum işinizi baya kolaylaştırır.

Summarising the content

This paper has given an account of and the reasons for the widespread use of X ……

This essay has argued that X is the best instrument to ……

This assignment has explained the central importance of X in Y.

This dissertation has investigated ……



comments powered by Disqus