Power Point Eklentileri
Sık sık olmasa da birçoğumuz sunum yapmak zorunda kalıyoruz. Nelerden bahsedeceğinizi neler göstereceğinizi belirlediniz diyelim. Aslında en zor kısmının bu olması gerekirken PowerPoint’le uğraşması sunumu istediğiniz şekle getirmesi, istediğiniz grafikleri hazırlaması filan da sizi oldukça uğraştırabilir. Ne yazık ki PowerPoint’in içindeki grafik ve şablon seçenekleri vasattan öte değil. Ama birkaç küçük eklenti ve web sitesiyle işlerinizi oldukça kolaylaştırabilirsiniz.
Grafikler
Eğer sunumunuzda bol bol grafik kullanmak durumundaysanız, bu grafikleri excelle hazırlayıp sonra da renkleriniz düzeltmeniz epey zamanınızı alabilir (özellikle de Excel’in gri zemin üstüne pembe sarı çizgili grafikler çizen versiyonunu kullanıyorsanız). Oomfo adındaki ücretsiz PowerPoint eklentisini kurarak, çok güzel grafikleri kısa sürede hazırlayabilirsiniz.
OOmfo’da oldukça fazla grafik şablonu var ve grafik ayarlarını yapmak çok kolay. Ayrıca, grafiklerinizi PowerPoint’de 3 boyutlu veya animasyonlu şekilde koyarak, sunumunuzu daha çekici hale getirebilirsiniz. Oomfo’nun tanıtım videosunu aşağıdan izleyip kararınızı verebilirsiniz.
Şablonlar
Eğer elinizde okulunuzun ya da şirketiniz hazır bir şablonu yoksa (ya da var ama beğenmiyorsanız) sıfırdan bir şablon oluşturmak oldukça vaktinizi alabilir. PowerPoint’in kendi şablonları oldukça kısıtlı ve fazla sıradan. VisualBee adındaki ücretsiz eklentiyi kurarak, oldukça kullanışlı bir şablon arayüzüne kavuşabilirsiniz. Yapmanız gereken, sunumuzun sadece içeriğiyle uğraşıp, daha sonra programı kullanarak sunumunuza uygun bir şablon seçmek. Üstelik şablon dediğimiz sadece yazı ve arkaplan renkleri değil, giriş sayfasından, 15000 resimli arşive kadar baştan aşağı onlarca sunum seçenekleri.
Yok bu eklenti size yeterli gelmediyse daha fazla seçenek istiyorsanız. PowerPoint konusunda en kapsamlı Türkçe sitelerden biri olan Eğitici’nin Eğitimi adlı siteden göz atabilir, değişik şablonlara ve ipuclarına ulaşabilirsiniz.
Resimler
Sunumuzun kalitesini güzel ve ilgi çekici resimler kullanarak arttırabilirsiniz. Resim bulmanın belki de en kolay yolu Google Images sitesi. Daha kaliteli ve alakalı resimler bulmak istiyorsanız, Flickr adlı siteye bir göz atmalısınız. Bu arada, internetten bulduğunuz resimlerin telif hakkı sınırlaması olabilir, dikkat etmekte fayda var. Flickr sitesinde milyonlarca resim olmasına rağmen sitenin arama özelliği pek kullanışlı değil. Ancak, bu işi yapabileceğiniz yardımcı siteler mevcut. Bunlardan en hoşuma gideni Compfight .
Siz
Tabi ne kadar güzel eklentiler, resimler olsa da, bunların nasıl kullanılacağını dinleyiciye nasıl aktarılacağını gene siz belirliyorsunuz. İyi sunum yapmak için herkes bir yol önerse de bence en önemli şey pratik. Ama sık yapılan PowerPoint hatalarına aşağıdaki eğlenceli sunumdan bir göz atabilirsiniz. (İngilizce)
comments powered by Disqus