Ozan Keysan bio photo

Ozan Keysan

ODTÜ

WWW

Google+

Twitter

LinkedIn

Github

Neden HDMI kablolarına 10 TL'den fazla para vermemelisiniz?

Uzun lafın kısası:

HDMI kablolar veriyi dijital olarak aktarır, yani kablonun altın ya da platin kaplı olması, uzay teknolojisiyle tasarlanmış olması hiçbir şeyi değiştirmez.

Hikaye:

Geçen gün monitörümü bağlamak için bir HDMI kablo gerekti, hemen evimizin yanındaki elektronikçi dükkana gittim. Gitmez olaydım. Kısacık kablo için 20£ (evet bir süredir dingiltere’de yaşıyorum) para istiyorlar. Arada daha kaliteli(!) olanları için bu fiyat iki-üç katına kadar daha çıkıyor. Kablolar kaplamasına göre, sinyal iletim hızına göre ve daha başka hayali teknik verilere göre sınıflandırılmış, dandik bir kabloda bile ‘premium’ kalite sunularak ürün farklılaştırılması sağlanmış. Yapılan biraz makyajla göz boyayıp, insanların teknik konulardaki bilgisizliğinin sömürülmesinden başka birşey değil. Biraz da şu denge bilekliği zırvalığına benziyor.

Olayın teknik boyutuna gelirsek, HDMI kablo verileri dijital olarak aktarır.  Gönderilen data(ekranınızdaki pikseller) ya iletilir ya iletilmez. Kabloda iletilirken piksellerin renkleri parlaklaşmaz ya da soluklaşmaz. Kaliteli HDMI kablosunun görüntüyü daha canlı yaptığını iddia etmek, şu marka klavyeyi kullanırsanız yazılarınız ekranda daha koyu çıkar demek gibi. Verilerin aktarım hızını ise kablonun kalitesi değil, cihazların iletişim protokolleri belirler. Daha kaliteli bir kablo kullanarak TV ya da monitörünüzün yenileme hızını arttıramazsınız. Her neyse, ben daha sonra kabloyu onda bir fiyatına internetten aldım, ve sorunsuz bir şekilde kullanıyorum. Türkiye’de ise durum şu şekilde: Karar sizin…

Alakalı Yazılar:



comments powered by Disqus