Ozan Keysan bio photo

Ozan Keysan

ODTÜ

WWW

Google+

Twitter

LinkedIn

Github

Ekran Görüntüsü Alma

Bazen başka yerlerden resim, şema alıntılamak gerekiyor(tabi referans vermeyi unutmuyoruz). Alıntı yaptığınız makalenin pdf hali varsa genelde tercih edilen yöntem ekran görüntüsü almak. Klavyedeki PrintScreen tuşu güzel bir kısayol olsa da ekran görüntüsü almak için önereceğim program Ducklink

Ducklink oldukça küçük bir program(Windows & MacOS). Programı kurduktan sonra görev çubuğunuzda yaşıyor. İstediğiniz alanın ekran görüntüsünü alabildiğiniz gibi, ekran görüntüsüne metin, ok filan eklemek de oldukça basit. Kaydettiğiniz şekli doğrudan png olarak kaydediyor.

Inkscape

Ekran görüntüsü almak genelde en basit çözüm olsa da, muhtemelen çözünürlüğü  düşük olacaktır. Daha iyi bir yöntem ise Inkscape kullanmak. Inkscape aslında bir vektörel resim editörü ve programla  çok daha kapsamlı işler yapabilirsiniz. Windows, Mac ve Linux versiyonları mevcut. Portatif sürümü bile var, usb diskinizde taşıyabilirsiniz.

Benim en sık kullandığım özelliği PDF dosyalarına gömülü resim dosyalarına ulaşmak. Bir pdf dosyasını Inkscape ile açtığınızda (eğer pdf düzgün kaydedildiyse), pdf’nin içindeki resimlere ve metinlere doğrudan ulaşabiliyorsunuz. Böylelikle resmin ya da grafiğin ekran görüntüsünü almaktansa, orjinal halini kaydedebiliyorsunuz. Bir deneyin derim.



comments powered by Disqus