Ozan Keysan bio photo

Ozan Keysan

ODTÜ

WWW

Google+

Twitter

LinkedIn

Github

Nasıl çalışıyorum?

Seyahatlerde yanımda ayırmadıklarım yazısından sonra bari bir de çalışma düzenimden bahsedeyim dedim. Doktora daha devam ettiği için biri okulda biri evde iki tane bilgisayardan çalışıyorum.

Bilgisayar

Laptobum yok. Evdeki bilgisayarım Acer Aspire Revo diye ufacık bir kasa. Hem ucuz, hem az yer kaplıyor. Alırken işletim sistemsiz aldım, boş yere Windows’a para ödemedim.  Bir de 24 inch monitor var, geniş geniş çalışıyorum. Bilgisayarımda Ubuntu 12.04 kurulu. Ubuntu’nun özellikle paket desteğini seviyorum ama arayüz olarak Gnome 3 kurdum. Okuldaki bilgisayarda ise Scientific Linux 6 ve Windows kurulu.

Klavye-Fare

Mac kullanmayalı artık uzun zaman olsa da, Apple klavyelerini seviyorum. Bir ara bileğimde RSI (tekrarlanan zorlama yaralanması) başlamıştı. İlk önlem olarak fareyi sol elimle kullanmaya başladım (sandığınızdan daha kolay 1-2 günde alışıyorsunuz). Bu böyle 3-4 ay gitti ancak daha sonra da sol bileğim ağrımaya başladı. Daha sonra ise trackball aldım. Şimdi ofisteki fareyi sol elimle, evdeki trackball’ı sağ elimle kullanıyorum, derdim kalmadı.

Not almak, hesap kitap yapmak için kullandığım kağıtlarım herzamanki yerinde. Post-it’lerde Vim ve Latex ile ilgili kısa yollar yazılı. Monitörü göz hizama yaklaştırmak için altına kitap koydum. Ayrıca F.lux kullanmayınca da çalışamıyorum artık.

Koltuk

Bilek rahatsızlığından daha bela bir sırt rahatsızlığım vardı.  Daha sonra aşağıda gördüğünüz kneeling chair‘e geçtim. İlk başta garip gelse de alışınca oldukça rahat. Arkaya dayanacak bir yeri olmadığından ve dizlerinizi kıvırdığınızdan dik durmanızı sağlıyor. Gerçi bunda da çalışmaya dalınca gene yamuk duruma geçiyorum, benim açımdan çok da mucizeler yarattığını söyleyemeceğim.

İnternet

İnternet tarayıcım Firefox. Yedek olarak da Opera kullanıyorum. Sık kullanılanlarımı, ayarlarımı bilgisayarlar arasında eşleştirmek için Firefox Sync kullanıyorum. Kullandığım eklentiler:

Mail

Okul mailime Thunderbird ile erişiyorum. Kişisel mail adresim gmail. Thunderbird’de takvim işleri için Lightningve Google Calendar eklentilerini kullanıyorum. Gelen mesajları filtrelemek için birkaç mail filtresi kullansam da en sevdiğim iki tanesi:

  • Bana Ne: Eğer To veya CC kısımlarında doğrudan benim adresim yoksa bana_ne klasörüne gönder.
  • Liste: Eğer mail içerisinde “unsubscribe” ya da “üyelikten çık” kelimeleri geçiyorsa liste klasörüne gönder.

Okuma

Üye olduğum siteler, bloglar Google Reader adresime toplanıyor. Artık duruma göre direk Google Reader’dan ya da Lightread ile okuyorum. Daha uzun/keyifli yazıları ise Readability ile Kindle’a yollayım, koltuğa uzanıp rahat rahat okuyorum.

Teknik Programlar

Vaktimin çoğunu tezimle ilgili birkaç program başında geçiyorum. Bunların bir kısmı FEA (sonlu elemanlar analizi) programı. Onun dışında son birkaç yıla kadar sıkı bir Matlab kullanıcısıydım. Matlab kendi içinde güzel bir program olsa da okulun lisans sayısı kısıtlı olduğu için bir süre sonra işimi görmemeye başladı. Onun yerine açık kaynak programlara geçtim. Şu anda Octave, SciPy ve R‘ı severek kullanıyorum. Üstelik Octave çoğu matlab dosyamı doğrudan çalıştırıyor. Ayrıca, kodumu lisans kısıtlaması olmadan istediğim yerden çalıştırabiliyor, insanlarla rahatlıkla paylaşabiliyorum. Benim açımdan en önemli avantajı ise kodlarımı okulun bilgisayar kümesinde ve süper-bilgisayarında ya da gerekirse bu canavarda paralel çalıştırabiliyorum. Böylelikle tek Matlab lisansıyla aylar sürecek analizlerimi birkaç saat içinde bitirebiliyorum.

Dosya - Doküman:

Tezimle ilgili tüm işler için versiyon kontrol kullanıyorum (bakınız: Doküman YönetimiGithub‘ı çok sevsem de, tezim için okulun sağladığı SVN altyapısını kullanıyorum. Dosyalarımı versiyon kontrolünde tutarak yok bilgisayarım bozulcaktı, yok düzenli yedekleme yapayım stresi yaşamadığım gibi, her dosyanın önceki versiyonlarına rahatlıkla ulaşabiliyor, istediğim kişilerle dosyalarımı paylaşabiliyorum. Kesinlikle tavsiye ederim.

Onun dışındaki ıvır zıvır kişisel dosyalar için de Dropbox kullanıyorum.

Metin

Tez ve makalelerimde LaTeX kullanıyorum. Diğer şler için genelde Libre Office kullanıyorum. Latex’i derlemek için latexmk kullanıyorum o da işimi baya kolaylaştırıyor. Referanslarımı Mendeley ile hallediyorum.

Grafik hazırlamak işleri için değişik programlar kullanıyorum. Inskpace, Dia, Tikz sevdiğim uygulamalar.

Metin editörü olarak Vim kullanıyorum. Vim biraz cins bir program. Açıkcası ben programın ününü duyup daha önceden iki kez kullanmayı denedim ama her seferinde bu ne gıcık bir şeymiş deyip bıraktım. Üçüncüde kendimi zorladım ve kullanmaya devam ettim. Alıştıkça ne kadar güçlü bir metin editörü olduğunu farkediyorsunuz. Eğer sürekli kod yazıyorsanız, ya da metin düzeltiyorsanız ve klavye kısayolları az geliyorsa siz de bir deneyin derim.

Benim işler böyle, peki sizin çalışırken kullandığınız, tavsiye edeceğiniz araçlar neler?



comments powered by Disqus