Ozan Keysan bio photo

Ozan Keysan

ODTÜ

WWW

Google+

Twitter

LinkedIn

Github

Uyumlu Renk Seçimi

İster sunum olsun, ister poster olsun, renk seçimine olması gerekenden çok daha fazla vakit harcıyorum. Tabi en güzeli, hazır bir şablon üstünden gitmek. Böyle şablonlarına şu yazımızda değinmiştik. Ancak şablon kullansanız bile, bazen yazı-başlık resimlerini değiştirmeniz gerekebiliyor. Böyle durumlarda, birbiriyle uyumlu renk çiftleri seçmek için geçenlerde güzel bir yöntem gördüm.

Eğer resimlerle aşinaysanız, her rengin RGB (red-green-blue) değeriyle ifade edilebileceğini biliyorsunuzdur. PowerPoint’te diğer renkler menüsünden bu değerlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Daha az bilinen ise RGB‘nin eşleniği olan HSL (Hue-Saturation-Luminance) sistemidir. Buna da renk modeli seçeneğinden ulaşabilirsiniz.

Öne sürülen şey şu:

Saturation ve Luminance değerleri aynı olan renkler birbiriyle uyumludur.

yani bir rengin sadece Hue değerleriyle oynarayak, birbiriyle uyumlu renkler oluşturabilirsiniz. Ben birkaç deneme yaptım, baya güzel sonuçlar aldım. Videolu anlatımı da aşağıda bulabilirsiniz.

Yok sıfırdan bir renk paleti oluşturmak istiyorsanız da, onun içinde en çok hoşuma giden site:

kuler.adobe.com 

Adobe’nin sitesinde daha önceden oluşturulmuş birbiriyle uyumlu onlarca renk paleti arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Ya da istediğiniz bir resmi yükleyip, resimde kullanılan renklerden de bir palet oluşturabilirsiniz. Sunumunuzda kullandığınız logo ya da fotoğraflarla uyumlu başlıklar oluşturmak için ideal.

Colorschemedesigner.com

Bu sitede de birbiriyle uyumlu renkleri kolayca seçebiliyorsunuz.  İkili üçlü kombinasyonlar da yapabilirsiniz. Sitenin ilginç bir özelliği renk körü gibi rahatsızlıkları olanların seçtiğiniz renkleri nasıl gördüğünü göstermesi. Renk körlerinin oranının (özellikle erkeklerde) %5-10 arasında olduğu gözönüne alınırsa güzel bir özellik olmuş.



comments powered by Disqus